Billedet viser en en klient, der får behandling mod rygsmerter.

Rygsmerter

Rygsmerter kan opstå pludseligt eller være forårsaget af længere tids uhensigtsmæssig overbelastning. Tunge løft uden den rette løfteteknik, længere tids inaktivitet eller en generel dårlig kropsholdning kan give smerter i ryggen.

Som følge af ovenstående kan en ryghvirvel (eller flere) ''glide'' væk fra sin optimale position. Systematisk set - så kan en ryghvirvel glide frem eller tilbage. Den kan glide til siden eller den kan rotere. Men i virkeligheden er det ofte en kombination af de tre forskydninger, der er tale om.

Følgerne af en forskydning er, at nerveroden bliver presset det pågældende sted - og det kan være smertefuldt.

Fremad- og tilbagebøjninger

Hvis en ryghvirvel er gledet væk fra sin optimale position, kan det udover smerter også give begrænsninger i bevægelsesmulighederne.

Nedenfor er der en video, der illustrerer, hvordan rygsmerter kan opleves.

Sidebøjninger

Nedenfor er der en video, der illustrerer, hvordan problemer med at bøje til siden kan opleves. Det er en bevægelse, der i det daglige ikke udføres ofte - medmindre man dyrker en sports- eller yoga aktivitet.

Rotation

Mange har sikkert prøvet det - Man skal lige løfte en tung papkasse fra den ene side til den anden, og så gik det galt. En pludselig smerte - og papkassen var end ikke særlig tung.

Nedenfor er der en video, der illustrerer, hvordan rygsmerter ved rotation kan opleves.