myofascial-release

Myofascial Release - Betydning

Myofascial Release er en alternativ behandlingsform, hvor man med en særlig teknik behandler det spændte bindevæv i kroppen, så det bliver blødt igen. Det har den effekt, at stivhed, spændinger og smerter forsvinder.

På græsk betyder
"Myo" = muskel

og på latin byder
"Fascia" = bånd eller kappe (bindevæv eller muskelhinde).

Det er bindevævet eller fascia i og omkring den pågældende muskel, man løsner, så stivheden forsvinder.

Det er bindevævet eller fascia omkring nerver, man løsner, så smerterne i kroppen forsvinder.

Fascia er en tynd, elastisk bindevævstype, der omslutter alle strukturer i den menneskelige krop.

Det vil sige, at fascia omslutter alt i kroppen. Både: muskler, knogler, nerver, blodårer, lymfesystemet, alle organer og tilmed hjernen er så at sige "pakket" ind i fascia.

Med andre ord så er fascia en beholder – en beskytter, hvori alt er placeret i små lommer eller rum.

Du han læse mere om Myofascial Release på en.wikipedia.org/wiki/Myofascial_release.

Oprindelsen

I 2017 fandt jeg bogen Fascial Dysfunction på biblioteket. Har en række forskellige behandlere bidraget med deres version af, hvad Myofascial Release er. Endvidere har de alle deres helt engen fortolkning af, hvordan man bedst praktiserer Myofascial Realease.

Billedet er bogen: Fascial Dysfunction - Maual Therapy Approaches

Den nøjagtige frase "myofascial release" blev (så vidt det vides) først anvendt i 1960'erne af Robert Ward, der sammen med Ida Rolf havde studeret hos Andrew Taylor Still – grundlæggeren af osteopatien.

Egenskaber

Fascia har egenskaben af at virke som en form for "elastik", der absorberer udefrakommende slag og stød, så de vitale dele i kroppen (organer) ikke lider overlast.

Hvis vi bruger analogien til en elastisk, kan vi sige: At man kan trække i en elastik, og den vil forsat være elastisk. På samme måde (billedligt forstået) kan Fascia absorbere udefrakommende slag og stød og forsat virke beskyttende.

Men hvis man yderligere trækker i en elastik, vil den på et tidspunk nå sin ydre grænse. På samme måde (igen billedligt forstået) kan Fascia under vedvarende absorbering af udefrakommende slag og stød på et tidspunkt også nå sin ydre grænse. Konsekvensen heraf er, at Fascia bliver stift, hvilket kan medfører stivhed, ømhed eller smerte i kroppen.

På sigt vil udefrakommende slag og stød medføre, at Fascia bliver endnu mere spændt, så en nerve bliver klemt, hvilket er ensbetydende med smerte. Fascia kan tilmed blive spændt omkring blodårer, lymfesystemet, eller organer, hvilket medfører nedsat funktion i det pågældende område.

I visse tilfælde kan det bløde bindevæv "Fascia" blive stift på grund af indefrakommende faktorer. Smerte i kroppen kan altså være forårsaget af langvarig stress, i pludselige chok eller traumatiske oplevelser.

På siden Fascia finder du en mere dybdegående forklaring på, hvad Fascia er.