Billedet viser en en klient, der får behandling mod smerter i lænden.

Lændesmerter

Lændesmerter (lumbago) eller "hekseskud" som det også kaldes, er vel nærmest en folkesygdom. Smerten opstår, når en nerverodspassage, der går igennem en nerverodskanal indefra rygmarven, bliver for snæver. Årsagen til det, kan være mange.

1: Som oftest skyldes det, at en diskos, der er placeret imellem lændehvirvlerne, er begyndt at synke sammen. Når det sker, kommer lændehvirvlerne nærmere hinanden, og det medfører, at nerverodskanalen bliver klemt, og det påvirker selve nerveroden.

2: Smerten kan også skyldes spændinger i muskler og bindevæv omkring lændehvirvlerne.

3: I den alvorlige ende er der diskosprolaps. I det tilfælde er der gået hul på en discos, og væske indefra discos løber ud og presser på nerverodskanalen. I det tilfælde er bedst at søge råd og vejledning hos egen læge.

Dertil kommer, at smerter i lænden ofte er ledsaget af problemer andre stedder i kroppen.

Nedenfor har jeg vist 2 eksempler på lændesmerter.

Svajrygget

Mange er svajrygget uden at vide, at det kan være et problem. Derfor ved de heller ikke, hvad de kan gøre for at rette op på ryggen. Det idéelle for lænden er ikke, at den er helt lige. Der skal helst være et lettere svaj i lænden, for at den fungerer bedst. På grund af tyngden kan gravide kinder også have smerter i området, hvor lændehvirvlerne L1, L2 og L3 er placeret.

Videoen nedenfor viser et eksempel, hvor L1, L2 og L3 er placeret for langt fremme i kroppen.

Det nederste af lænden

De to nederste lændehvirvler L4 og L5 er det sted, hvor de fleste har problemer. Det kan skyldes selve kroppens konstruktion kombineret med en manglende forståelse af, hvad der er mest hensigtsmæssig for kroppen. Det er for eksempel ikke hensigtsmæssigt for L4 og L5, hvis man sidder på en stol i mange timer hver eneste dag - heller ikke, hvis det er i en blød og behagelig sofa.

Videoen nedenfor viser et eksempel, hvor L4 og L5 er placeret for langt fremme i kroppen.