Billedet viser en en klient, der får behandling mod smerter i halebenet.

Smerter i halebenet

Selve halebenet (coccyx) er dannet af enten tre, fire eller fem rudimentære hvirvler. Det vil sige sammenvoksede hvirvler. Halebenet er den nederste lille del af sacrum. Men i folkemunde er det ofte sacrum, der bliver refereret til, når man bruger begrebet halebenet. Derfor omhandler denne beskrivelse både coccyx og sacrum.

Ligesom coccyx er sacrum sammenvoksede hvirvler. De kaldes for S1, S2, S3, S4 og S5.

Smerter i sacrum kan skyldes fald selv fra en lav højde. Men ofte er det gentagende fald ned fra for eksempel hesteryg, skøjteløberes fald på isen eller andre gentagende slag og stød, der bevirker, at sacrum bliver presset frem og ind i kroppen. Ét voldsom ulykkestilfælde kan også være årsagen - for eksempel en rutsjetur ned af en trappe.

Bækkenløsning efter fødsel kan ligeledes skabe problemer, fordi sacrum i det tilfælde bliver skubbet bagud i forhold til sin idéelle placering.

Sacrum kan altså være for langt fremme (ind kroppen) eller for lang tilbage. Men det kan også være roteret, så den ene side sidder højere end den anden.

Smerter i sacrum og coccyx

Typisk er det udefrakommende slag og stød, der er årsagen til smerter i halebenet. Men også bækkenløsning kan skyldes kroniske smerter i området.

Nedenfor er der en video, der viser, hvor på kroppen coccyx og sacrum er placerst.